Historia e kryeministrave të Shqipërisë: 10 të dënuar me vdekje, 7 të vrarë

Vrasja e ish-kryeministrit japonez Shinzo Abe ka tronditur politikanët në gjithë botën. Reagimet nuk kanë munguar as në Tiranë. Por historia e kryeministrave shqiptarë nuk është më e lumtur. Prej 1912 kur shpalli pavarësinë nga Perandoria Osmane, Shqipëria ka patur 33 kryeministra nga Ismail Qemali te Edi Rama i sotëm. Nga këta, më shumë se gjysma (17) janë vrarë ose dënuar me vdekje.

Mes 33 kryeministrave, 10 prej tyre janë dënuar me vdekje. Ata janë: Ahmet Zogu, Fan Noli, Maliq Bushati, Ibrahim Bicakciu, Kostaq Kotta, Shefqet Verlaci, Rexhep Mitrovica, Mustafa Kruja, Ekrem Libohova dhe Fiqiri Dine.Numrin më të madh e kanë kryeministrat që kanë qeverisur gjatë Luftës së Dytë Botërore, të cilët u shpallln kriminelë lufte dhe drejtësia komuniste i dënoi me vdekje në mungesë duke kërkuar nga fuqitë e mëdha që ti dorëzonin.

Mes 10 të dënuarve me vdekje dy prej tyre u finalizuan: Maliq Bushati u pushkatua dhe Kostaq Kota vdiq në burg në pritje të ekzekutimit, pasi ishte dënuar. Ndërkohë Ahmet Zogu dhe Fan Noli kanë dënuar njëri-tjetrin me vdekje pas kryengritjes së vitit 1924 kur Noli erdhi në pushtet dhe në dhjetor të atij vitit kur Zogu erdhi sërish në pushtet.

Ndërkohë 7 kryeministra në historinë e shtetit shqiptar janë vrarë ose helmuar.Ata janë Ismail Qemali i helmuar, Esad Pashë Toptani i vrarë në atentat, Hasan Prishtina i vrarë në atentat, Xhaferr Ypi i vrarë nga bombardimi, Idhomeno Kosturi i vrarë në atentat, Kostaq Kota i vrarë në burgun e Burrelit (vdekje nga tortura), Maliq Bushati i pushkatuar si armik. / dita

Related Posts

I’ve Been To Cracker Barrel 100’s of Times, But Never Knew This

If you’ve ever been in a Cracker Barrel restaurant, you know that all the restaurants in this chain offer the same theme and consistently good food regardless…

Bob Newhart, legendary comedian, dead at 94

Bob Newhart, whose stammering, deadpan unflappability carried him to stardom as a standup comedian and later in television and movies, has died, according to a statement from…

Another loss for the Bryant family

Joe Bryant, the father of the legendary NBA player Kobe Bryant, has tragically passed away at the age of 69. The news of his passing was confirmed…

Why You Should Always Put A Spoon Of Sugar In Your Backyard Before Leaving The House

Some of us are not so keen about bees, they feel that they just bother us and disturb our lovely picnics, but in reality, these little insects…

Beloved actor dies at 37 after being shot in Los Angeles

There are a lot of tributes to the late General Hospital star Johnny Wactor from family members and other actors. The 37-year-old man was shot and killed…

Our thoughts and prayers go out to Jon Bon Jovi and his family for their tragic loss

JON The mother of Bon Jovi, Carol Bongiovi, died three days before her 83rd birthday. After Carol died on Tuesday at Monmouth Medical Center in Long Branch,…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *